Lindas blogg
Vardagar - tävlingar - mina tankar kring hästars välbefinnande

 

Tänk på att det är mycket mer värt att lägga pengarna på friskvård för hästen istället för massa nya schabrak. Kiropraktor, massör eller veterinär kan göra olika bra saker för din häst.
I måndags var veterinären här för att vaccinera många av hästarna och kollade även tänderna på Corre.  Hans betyg
" Han är ett A barn" inga konstigheter alls i munnen på honom.
Sen var även kiropraktorn här, detta är tredje gången han känner på Corre och det fanns heller inget här som behövde åtgärdas...... för Frasse var det första gången med kiropraktorn, men det var bara några små justeringar som behövdes.
Corres hovböld verkar ha gett med sig nu, så idag red Ebba ett lugnt pass i skritt och trav på honom. Vi gör vad vi kan för att hålla våra hästar friska och välmående :-)

Läs hela inlägget »

Efter att Corre lyckats trampa av sig samma fram sko två gånger, har han fått en hovböld. Hoppas den släpper helt imorgon när hovslagaren Lisette kommer och kollar den igen.
Skönt att han är så lugn och cool när han får stå inne så mycket. Lite får han komma ut och röra sig i ridhuset på dagarna i alla fall. Är man stor måste man vara snäll :-) Hans bästis Frasse tycker däremot att det är jobbigare att klara sig utan sin kompis ;-)
Frasse har vi nu börjar rida igång igen efter sin vila, vilket han verkar tycka är väldigt kul....

Läs hela inlägget »
Cherokee och Wellie :-)
Cherokee och Wellie :-)
Mörker, lera och rangordning dessa tre saker kan ställa till det. Var med om en otäck upplevelse igårkväll, men som väl var slutade det ganska bra.
Jag skulle med hjälp av Sandra ta in två hästar ur ligghallshagen. De två som skulle in var själva innanför grinden och vi skulle skynda oss och ta dem innan de andra kom och störde. Men att skynda sig i denna lervälling är inte det lättaste och att inte se ordentligt gör ju saken lite värre. Fick på ena hästen grimman, men då ser jag att hästarna från ligghallen tittar ut. Får lite brottom då jag vet att de andra hästarna kommer att köra iväg dem vi ska ta in. Får grimman runt halsen på häst nr två och tänker att det här går ju bra....... MEN då har hästen närmast grindstolpen fastnat med grimman i stolpen och kan ju då inte går ur hagen. Vi står oturligt nog i ett hörn så den andra hästen blir så rädd för dem som kommer bakom sig så hon springer omkull mig och ur hagen, när jag ligger där på marken kommer även den som först satt fast och hon springer över mig och trampar mig på benen..... någon sekund trodde jag att även de andra tre skulle komma och springa över mig också, men Sandra fick på något sätt stopp på dem så de stannade i hagen. När faran var över höll jag nästan på att svimma av både smärta och rädsla. Kunde innte annat än ligga kvar och andas innan jag börja känna efter hur jag kunde röra mig. Fick ett tramp på insidan av knät på ena benet och ett på vaden på andra benet. Reste mig och vi gick tillbaka till stallet med hästarna, kan säga att det gjorde ganska ont, så när hästarna var på plats bara skakade jag. Snälla Sandra och Ebba tog hand om det sista i stallet så jag kunde gå in.
Hade sådan tur att inget allvarligt hände, öm och mörbultat.... och ja, halt och lytt igen. Jag fick ialla fall två veckor där jag kunde gå ordentligt ;-)
Men som sagt väldigt tur i oturen hade jag, kunde gått betydligt sämre......
Var rädda om er där ute.
Läs hela inlägget »

Kära lilla katten Tuffe har idag varit hos veterinären, eftersom hans skada i benet inte vill läka.
Han tyckte naturligtvis inte det var det bästa i världen att bli instoppad i bur och åka  bil,  men han skötte sig som en gentleman hos veterinären.
Nu har han bakbenet fullt av drännerings slangar.
Ska bli spännande att se om vi lyckas skölja såret idag och få i honom tabletter + flytande medicin...... katter är ju sååå lätta att ha och göra med ;-)
Men vi hoppas att han nu kommer att läka i hop så han snart är ute och jagar igen :-) 

Läs hela inlägget »

Måste bara säga att jag inte alls har så ont i hälen eller någon annan stans längre. Det tack vare att jag tog mig i kragen och gick till kiropraktorn. Vilket var bland det bästa jag gjort ;-)
Kan ju säga att han undrade hur jag klarat av att röra mig.... var väldigt sne i benet och nerver i kläm så att jag inte kunde styra min höger fot...
Men med lite knackningar och lösningar på olika ställen så var det fixat. Kände mig som en helt ny människa när jag fick därifrån.
Var på återbesök efter två veckor igår, det var lite till att fixa, men nu ska allt vara bra. Fattar ju inte hur dålig jag varit förens jag kunde röra mig igen ;-)
Så nu kan jag kliva upp på hästen och i hjullastaren igen utan att tro att benet ska gå av.
Fick även lov att fortsätta träna på gymmet....

Fattar verkligen att hästarna kan bli så förändrade efter att kiropraktorn varit här.

Läs hela inlägget »
Mina kära syskon ;-)
Mina kära syskon ;-)

Ja nu är den här..... sista månaden för detta året och den börjar vit, kall och fin :-)
Nu är äntligen min personal frisk igen och jag kan ägna mig mer åt hästarna än stallskötsel. Bra betyg för tjejerna att jag saknar dem mycket när de är borta.
Denna och två veckor till med lektioner sen tar jag och hästarna lite julledigt. För att samla energi inför nästa år och allt sok kommer och ske då.

Hästarna mår fint och snart får även Toora börja gå ut i större hage med kompisar, lite mer än en månad kvar. 

Ebba jobbar på bra med Velo så hon kommer vara redo för lektioner nästa termin.

Under jullovet kommer vi att lägga mer tid på Daydream och hennes inridning.

Thyras mage växer och hon har päls som en isbjörn ;-)

 

Läs hela inlägget »
Vårat favourit märke på täcken är Horseware Amigo :-)
Vårat favourit märke på täcken är Horseware Amigo :-)

Något som jag ser allt för ofta är hästar som får lida av är att ägaren så gärna vill ha täcke på sin häst, men inte har koll på hur det sitter. Jag är inte emot täcke, det kan behövas på en del. Men se till att det sitter lika bra när du ta av det som det satt när du tog på det. Allt för ofta ser jag täcken som sitter hårt över manken och bogarna, hindrar hästens rörelser och utsätter dem för ständigt tryck. Så i sin välmening plågar man sin häst och kan även göra den halt. Av min erfarenhet så har de flesta billigare modeller av täcken sämre passform. Vi använder oss av några märken som vi sitter bra på de allra flesta modeller på hästar. Tänk dig själv att gå en hel dag eller natt i käder som hindrar din rörelse. Så var noga med passformen på täcket till din häst, då kommer du få en mycket nöjdare häst :-)
Ha en goe dag i höstmyset!
 

Läs hela inlägget »

...... och vilket år vi haft.
Även om det inte gick hela vägen med Frasse och Falsterbo så har han hoppat fantastiskt, 120 cm med endast ett nedslag. Så vi ser verkligen fram emot ett nytt spännande år med honom :-)
Corre även kallad Super Corre, ja vad ska man säga om denna häst. Helt fantastisk häst som Ebba förvaltat så bra. Vilket år de haft!!
Vi köpte honom i mars i år och dem startade sin första tävling i mitten av april. Till en början gick det väldigt fort inne på banan och det var Corre som satte tempot.... men de avslutande rundorna i år så var det verkligen full kontroll på hela ritten, så roligt att se förändringen. Jag blir så stolt över de båda två.
De har under året gjort 25 starter tillsammans, varav 19 felfria rundor och 21 placeringar, får nypa sig lite i armen för att förstå att det är sant. 
Nu väntar en välförtjänt lungnare period för honom och vi gör allt för att han ska fortsätta vara frisk, stark och pigg. 
Vi hade inte haft detta fantastiska år utan hela teamet runt omkring, familjen är guld värd som ställer upp och kör, hjälper till på tävlingar och träningar och mycket mer. Tusen tack alla som ställer upp och hjälper till!!

Läs hela inlägget »

Det är lätt att att deppa ihop i detta vidriga väder med lera upp till knäna och sändigt mörker.
MEN då blir det bara värre. Idag när jag släppte ut hästarna så var mina tankar inte så himla positiva. Men så tänkta jag att inget blir bättre av att jag går här och surar över något som jag ändå inte kan göra något åt, utan satte ett leende på läpparna och tänkte på något bra. Insåg att jag inte bara gick där och log utan stäckte ansiktet uppåt och faktiskt njöt an det lite lätt blöta vädret och stegen var betydligt lättare. Det kunde helt klart varit värre än det är nu ;-)

Denna veckan har varit lite kämpig då min personal varit sjuka hela veckan, så jag har jobbat för tre personer.... Hoppas bara att jag slipper bli sjuk!

Tänk att vi snart har avklarat ännu ett år..... och som vanligt ett händelserikt år med många framgångar både yrkesmässigt och på tävlingsbanan. På söndag åker vi till Ljungby för troligen årets sista tävling.
Frasse ska inte inte med på söndag utan han ska varva ner nu för lite vinter vila. Efter vilan ska vi fokusera på styrketräning för honom  innan nästa sässong drar igång :-) 

Läs hela inlägget »

Som ni säkert sett på Facebook och Instagram då hade Ebba en VÄLDIGT bra tävlingsdag i helgen.
Ebba lägger VÄLDIGT många timmar i veckan på hästarna, så framgångarna är så välförtjänta :-)
Både Frasse och Corre är så duktiga och fina hästar, men inte helt lätta att rida i alla lägen.
Frasse hoppade fint i båda klasserna, lite ofokuserad i slutet av andra rundan. Men ett litet nedslag är inget att hänga läpp över.
Corres båda rundor var jättebra, men den andra var helt perfekt.... bästa rundan de gjort tillsammans:-) så blev det en VINST uppe på det!!
Kan ju säga att  jag  är en stolt mamma!

Tillbaka till vardagen med lera upp till knäna och träna vidare. Igår tränad Ebba båda hästarna för Ingrid Marklund. Så bra träning för båda häst och ryttare.

Lets Dance  som kom tillbaka till oss för ett tag sen kommer stanna kvar en tid och fortsätta gå lektioner. Vivan är igång igen och går några lektioner denna vecka. Har saknat henne i ridhuset.

Läs hela inlägget »