Lindas blogg
Vardagar - tävlingar - mina tankar kring hästars välbefinnande

 

En helg som började med klubbhoppning på lördagen. Vilken flöt på bra, roligt men också ganska påfrestande att anordna dessa. Så skönt att denna terminens hoppningar är avklarade. Vi ska ha en klubbdressyr någon gång innan vinter kommer.
Söndagen tog jag och Ebba ledigt och tillbringade dagen med shopping i Jönköping. En mysig och trevlig dag.
Hemma igen så tog vi hand om det som var kvar i stallet och red lite.
Jag, Ebba och Johanna red tillsammans och sen avslutade med att planera upp denna veckans arbete med hästarna.
Med många hästar i träning krävs mycket planering för att det ska bli bra.

Läs hela inlägget »

Fredag och jag har precis avnjutit en god räkmacka till frukost, sitter inne och myser med tända ljus medans höstregnet faller utanför. Jag gillar långa frukostar som jag i och för sig ofta gör lite arbete medans jag äter ;-)
Kollar av dagens agenda och planerar upp dagen, kollar igenom hästarna som ligger i träning hur deras scheman ser ut och hur det gått den gångna veckan.
Själv har jag ordentlig träningsvärk i hela kroppen...... eftersom det är mest dressyr och markarbete för mig nu för tiden. Så chockades kroppen av att igår rida två hästar med konditionsträning i galopp över små hinder. Att stå upp och rida en bana 5min x 2 var skit jobbigt ;-) att sen göra det med två hästar kan jag säga att det känns idag. Men så roligt och behövligt för min del....
Vi har flera fina hopphästar i stallet just nu som ska säljas för kunds räkning. Bara att höra av sig om du är nyfiken på dem.
Lektioner i eftermiddag/kväll och klubbhoppning imorgon......

Läs hela inlägget »

Började dagen med ett besök hos veterinären med Toora.
Vi röntgade henne och det såg jätte bra ut :-) var ohalt i traven nu också.... så himla skönt. Om inget försämras med henne så behöver vi inte kolla henne fler gånger.
Men hon ska fortfarande gå i mindre hage, det hon får göra mer nu är att gå 10-20 minuters promenad om dagen. Inte förrens i sluet sv januari får hon släppas i större hage. Men det ser bra ut för framtiden. Så vi hoppas att vi kan börja använda henne nästa höst.  
Ha det bra!

Läs hela inlägget »
Så skönt med bra hö denna vinter :-) här är en gammal bild på Frasse och Niclas!
Så skönt med bra hö denna vinter :-) här är en gammal bild på Frasse och Niclas!

Solen skiner och jag har haft en lektion för klubbens äldsta ryttare, ett gäng modiga pensionärer som rider varje torsdag.
Snart ska jag ut och hjälpa Ebba att hoppa serie med Frasse. Ebba har praktik nu så hon är hemma idag på förmiddagen för att sen jobba ikväll. Vilket gör att jag också får jobba ikväll och ha kvällens lektioner. Även imorgon kommer jag ha ett antal lektioner så denna vecka blir det många timmars undervisning, sammanlagt 30 lektioner denna vecka för min del.

I helgen ska Johanna tävla Cleo och Catjing i Halmstad. Ebba tävlar inget i helgen då hon har arbetshelg på sin praktik.


 

Läs hela inlägget »

Jag har en ny tjej som heter Emilia i stallet sen några veckor. Hon har en månads prova på för att sen gå över i en anställning. Känns riktigt bra att kunna anställa en till som kan avlasta mig med mycket av det dagliga arbetet. Tillsammans med Sara kan de sköta mycket av det återkommande arbetet på dagarna. Vilket gör att jag kan göra annat. Nu de första veckorna har jag använt den mesta av min extra tid till att storstäda huset. Kan säga att det inte varit så högprioriterat innan ;-) Men det gör också att jag tid för fler privatlektioner. Vilket är jättebra då det är många som vill rida :-)
Liten uppdatering från lördagens tävling i Norrahammar.
Ebba hoppade två klasser på Frasse och det gick riktigt bra, felfri i båda med en bra känsla.
Hon hoppade också en klass på Cleo, som slutade väldigt adrupt...... Det blev inte som planerat i kombinationen så Ebba trillade av. Så var den tävlingen över, hon slog sig lite men inget allvarligt. Bara att utvärdera och träna vidare.
 

Läs hela inlägget »

Ja..... det är ju inga problem att fylla tiden med något att göra ialla fall ;-) så roligt att så många vill rida lektioner och extra träningar. Mina fredagar som jag bara har till privatlektioner och extra träningar fyller fort på. 
Idag är det inget undantag, två privatlektioner på förmiddagen. Sen fortsätter vi med 4 privatlektioner plus en hoppträning för 6 elever i eftermiddag / kväll. Före och emellan lektionerna ska jag även hinna rida några hästar, alltså en härlig dag med mycket häst :-)

Visar bilden på fostrets utveckling i magen igen. Nu är Thyra snart i dag 150.
Nu börjar en snabb tillväxtperiod av hela fostret. Från två till tre kilo ökar vikten med i genomsnitt cirka 0,25 kilo per dag. Ögonfransar kan ses på vad som börjar bli ögonlock. Alla skelettdelar inklusive revben och större organs olika delar, till exempel hjärtats olika hålrum, kan tydligt ses med ultraljud. Så spännande att följa, får bara hoppas att den lilla krabaten mår bra inne i magen!

Hoppas ni andra får en bra fredag och en skön helg!

Läs hela inlägget »

Onsdagen är här och solen strålar, fast kylan var här i natt. Nu är det dax att plocka fram lite varmare kläder :-)
Tänkte passa på att rida ut med några grupper idag, det går ju fort tills det blir mörkt på eftermiddagarna.
På lördag är det hästlagets tur att rida sin andra omgång i allsvenskan i Norrahammar.
Thyra har börjat gå med på lektioner nu, så roligt att hon börjar komma igång igen. 
Corre som haft en lugn period ska om några dagar börja tränas lite mer igen och komma iform inför inomhustävlingarna.
För att bli en bra ryttare behöver vi mång timmar på hästryggen och skaffa oss erfarenheter. Ebba fyller på sitt erfarenhetskonto med rasande fart med att rida flera hästar om dagen. Men det kräver också planering och diciplin för att klara av skolarbete och en sattsning på ridsporten. Vilket Ebba är duktig på :-)
 

Läs hela inlägget »

Nu är det dax för busan att påbörja sin utbildning till ridponny. 
Sadel på ryggen är inga problem. Ebba longerade henne för första gången igår och det gick jätte bra. 
Nu ska vi fortsätta longeringen och sen gå över till att tömköra henne, så hon lär sig hur hon ska styras.

Corre och Silver fick behandling av kiropraktorn igår och det var som jag misstänkte att det satt en hel del låsningar på dem. Silver hade mest och han kommer nu att ta det väldigt lugnt i några veckor. Först ska han vila i tre dagar efter det ska han skrittas i tre dagar, sen får han ridas på rakt spår ca två veckor.
Men när vi får loss spänningar och låsningarna så kommer han kunna muskla på sig mycket bättre :-)

Läs hela inlägget »

Helgen har varit fylld med händelser, både roliga och tråkiga.....
Vi börjar med lördagen som blev den mest framgångsrika dagen. Vi åkte till Jönköping för att Ebba skulle tävla Frasse och Cleo.
Ebba var först ut i första klassen med Cleo. Gick banan och gjorde en plan för hur hon skulle rida, detta var ju deras första gemensamma start. En plan där hon skulle rida noga fina vägar och hålla en bra galopp. De fullföljde planen och det blev en felfri runda, som i slutändan visade sig bli en andra placering.
Frasse skulle hoppa unghästavdelningen i samma klass, så han fick äran att följa med in på ärevarvet, hans första :-) men det gjorde han fin fint.

Så Frasse fick först hämta rosett och sen gå in och hoppa, vilket han gjorde klockrent och satte nollan.

Ebba startade även först i andra klassen och gjorde även där en fin runda helt enligt planen och det visade sig att ingen efter henne lyckades klå hennes tid, så segern var ett faktum!! Även Frasse gjorde precis som han skulle och satte en nolla till :-)
Planen var att åka dit och göra fyra väl ridan rundor, vilket de gjorde med bravur och som grädde på moset vinst och placering.
Kan ju säga att det var en härlig stämmning i bilen på väg hem.

På söndagen var jag iväg med ponnylaget i Lammhult..... inte rigtigt samma härliga dag då regnet öste ner och blåsten var hård.
Ponny ryttarna kämpade på ordentligt i sina klasser men fick inte till det så bra som vi hoppats, men så är det hela tiden. Upp som en sol ibland och ner som en pannkaka en annan gång. Vi alla åkte hem med bagaget fyllt med ännu mera erfarenheter, och planen för att träna vidare redan igång, iallafall i mitt huvud ;-)
Tänk på att när du vinner är du inte så bra som du tror..... och när du förlorar inte så dålig som du tror.......

Ebba var med Johanna och Catjing i Jönköping, där dem hoppade en klass. Det blev en fin runda med endast ett nedslag i om hoppningen. Nu har vi testat både Cleo och Catjing på tävlingsbanan och kan ännu bättre lägga upp deras träningsplan.

När jag körde hem från Lammhult ringde Ebba och jag hörde direkt att det var något som inte var som det skulle...... Hon och Johanna hade precis varit med om en olycka, som tur var hade allt gått bra. Men hon var ordentligt skärrad......
När dem nästan var hemma från Jönköping blåste ett STORT träd ner över vägen.... och träffade bakdelen av transporten....... slog sönder hela taket men hästen förblev oskadd och väldigt lugn.
Vi är så tacksamma att det hela slutade så bra, vill inte tänka på vad som hänt om trädet hamnat någon annanstans på ekipaget....... Änglavakt!!!

 

Läs hela inlägget »

Det är jätteroligt att ha stora tillställningar.... men ack så jobbigt och stressande för att man så gärna vill att det ska bli lyckat. 
Kan summera jubiliet med stor tacksamhet, både för alla som hjälpt till att annordna detta och ALLA som kom. Det hela blev så lyckat!!!

Så nu blickar jag framåt emot nästa 10 år. 

 

Läs hela inlägget »